Меню



Категорії
Англійська мова-Per Aspera Ad Astra [68]
Вчимо німецьку - пізнаємо світ [7]
,

Ярослава Стецько




Корисні посилання












Форма входу

Календар
«  December 2018  »
SuMoTuWeThFrSa
      1
2345678
9101112131415
16171819202122
23242526272829
3031

Архів записів

Статистика

Total online: 1
Guests: 1
Users: 0

Пошук

CO.KZ WebGroup

Календар свят і подій. Листівки, вітання та побажання


Вітаю Вас, Guest · RSS 25.04.2024, 19:39

Головна » 2018 » December » 6 » Шлях до творчості й успіху
13:44
Шлях до творчості й успіху

    30 листопада 2018 року у Теребовлянському НВК відбувся районний семінар заступників директорів ЗЗСО з навчально-виховної роботи на тему «Розвиток творчих здібностей учнів шляхом залучення їх до позакласної та позашкільної роботи». Кредо семінару стали слова відомого українського педагога В. Сухомлинського «Діти повинні жити у світі краси, гри, казки, музики, малюнка, фантазії, творчості».

  З вітальним словом звернувся до гостей директор Теребовлянського НВК Архитко О.В., який презентував заклад та наголосив на важливості завдань,  які сьогодні стоять перед педагогічним колективом, і що потрібно прикласти чимало зусиль, щоб учні навчально-виховного комплексу  були розумними, проактивними, самодостатніми, цікавими людьми з глобальним мисленням та українським серцем.

    Завідувач райметодкабінету  Сурмай Л.О. розповіла про систему роботи з обдарованими дітьми, про те, що підтримка та розвиток обдарованості є одним із пріоритетних напрямів сучасної освіти. На думку Людмили Олександрівни, талановиті діти – це той ресурс, з якого створюється інтелектуальна та творча еліта країни.

   Виступ продовжили заступник директора з іноземних мов  Бодак С.В. та заступник директора з навчально-методичної роботи Мартинчук Н.Б. 

    Світлана Вячеславівна детально проаналізувала напрями позакласної та позашкільної роботи закладу, наголосила на результативності  учнів НВК в олімпіадах і творчих конкурсах різних рівнів, звернула увагу присутніх на використання новітніх форм і методів роботи, що вимагають ініціативного вчителя, здатного успішно вести пошук, розвиток та реалізацію творчих обдарувань підростаючого покоління в інноваційному освітньому просторі.

    Надія Броніславівна ознайомила учасників семінару із діяльністю Теребовлянської філії Малої академії наук та її талановитими вихованцями, адже саме на заняттях МАН викладачі допомагають розкрити  творчий потенціал обдарованої учнівської молоді. Важливу роль у підтримці інтелектуально здібної дитини, здатної до наукової творчості, відіграє наукове учнівське товариство НВК «Прометей», яке сприяє розширенню світогляду, розвитку інтелекту, пізнавальної діяльності та творчих здібностей учнів, залученню їх до науково-дослідницької діяльності, самовизначенню в майбутній професії.

    Під час семінару педагоги закладу, які працюють у системі роботи з обдарованими учнями, маючи у своєму професійному доробку успішні напрацювання, щедро ділилися ними з колегами. У рамках методичних заходів були презентовані інтерактивні заняття, майстер-класи, творчі майстерні, тренінги.

    Заступники директорів з навчально-виховної роботи мали чудову нагоду побувати у клубі дозвілля «Майстерня творчості» вихователя Боднарчук Г.Б, яка провела тренінг «Арт-терапія – шлях до власного я». Мандруючи країною дитинства, присутні малювали фарбами, створювали колаж, включаючи свою фантазію, уяву, творче бачення, в ігровій формі інсценували казку «Ріпка», брали активну участь у танцювально-руховій терапії. Усі мали хорошу можливість емоційно розвантажитись, зняти стрес та відпочити.

            Інтерактивне заняття «Скарби творчості» відбулося у сенсорній кімнаті. Про її призначення розповіла заступник директора з навчальної роботи Ковалінська Ірина Іванівна. Школярі 1-А та 1-Б класів разом із вчителем-дефектологом Томчишин О.Б. поринули у незвичайний світ краси, фантазії та уяви, де вони перевтілилися у шукачів скарбів. А щоб віднайти заховані скарби, діти виконували чимало творчих завдань: придумували власне закінчення казки, малювали на піску та світловій дошці, співали разом з дощиком, що мерехтить, розмальовували фарбами чарівний килим. А коли капітан команди віднайшов на дні «моря-басейну» скриньку із сюрпризом, радості і захопленню не було меж.

    Підсумком заняття стали слова вчителя, що кожен  повинен віднайти собі справу до душі,  робити те, що найбільше подобається, бо усі знання і вміння у людей є їхніми безцінними скарбами.

Педагоги Боднарчук Г.Б. та Томчишин О.Б. використали  такі методи роботи, як казкотерапію, музикотерапію, руханку, кольоротерапію, релаксацію та психогімнастику.

    Продовженням практичної частини семінару став воркшоп гуртка ДУМ, керівником якого є вчитель трудового навчання Тима О.О. Заступник директора з виховної роботи Тихоліз Мирослава Володимирівна ознайомила присутніх з творчими досягненнями членів гуртка. На занятті вихованці НВК презентували свої вироби: малюнки, ляльки-мотанки, прикраси, вишиванки.

    Заступники з навчально-виховної роботи також відвідали секції МАН з фізики й англійської мови і були приємно вражені знаннями учнів із цих предметів. Майстер-класи провели: Семків Ю.І., вчитель фізики, та Стецько Н.Б., вчитель англійської мови.

    Численні досліди та експерименти на занятті з фізики супроводжувались світлинами та флеш анімаціями, що відображалися за допомогою інтерактивного проектора EPSON EB-536 wi, функції якого дозволяють здійснити експертну оцінку різних фізичних параметрів.

    На занятті з англійської мови вчитель продемонструвала техніку створення ментальних карт як одного із інноваційних способів розвитку творчого мислення школярів. Технологія візуального сприйняття та асоціативного мислення є хорошим підґрунтям для формування у юного покоління навиків науково-пошукової діяльності та здійснення власних лінгвістичних досліджень.

            Завершальним акордом семінару стала літературна вітальня, яку провела вчитель української мови і літератури Миколаїв Л.В. «Намисто розсипає осінь». Різнобарвними листками осипалися ліричні слова поета Романа Шкварка, колишнього вчителя математики НВК, і випускників закладу Лілії Сохи та Тетяни Борис. На фоні класичної музики учні читали власні вірші, сповнені мелодійності, глибоких почуттів та ніжності. Вишуканим та несподіваним дарунком для гостей стала пісня на слова Шкварка Р.П. «Там єдина моя сторона» у виконанні директора закладу Архитка Олега Володимировича.

    Семінар створив хорошу можливість поміркувати над тим, як вчити і навчати, а ще, найголовніше, допомогти дитині «відкривати» нові знання і бути творчою успішною особистістю. Мабуть, тільки творчий педагог може виховати творчого учня.

Переглядів: 366 | Додав: Семків_Юрій | Рейтинг: 0.0/0
Всього коментарів: 0
avatar
Copyright MyCorp © 2024
Free web hostinguCoz

Теребовлянський профільний ліцей

Будемо дуже раді бачити Вас знову на нашому сайті. Зауваження та пропозиції надсилайти на адресу : terlyceum@ukr.net